Bandet
 
 
Medlemmar * Calle "Kaggen" Hansson (f 1956), sång och gitarr
* Thomas Hellström (f 1956), bas
* Pelle Henricsson (f 1955), trummor
* Robert "Kylan" Larsson (f 1956), sång
* Lars Uhlin (f 1953), sologitarr
 

Tidlös, hårdsvängande rockmusik med en rejäl dos blues i botten. Egna kompositioner med texter på svenska.
  Musikstil  
     
 


Bildades i februari 1978 av nuvarande medlemmar med Gunnar Sandström på trummor. Trumslagaren Pelle Henricsson tillkom i augusti 1979 och Sandström övergick då till elpiano och saxofon för att sedan hoppa av bandet i januari 1980.

Singel och TV
Första singeln "På din fela gul och blå/ Ölrusig rock'n roll artist" gavs ut på skivbolaget Manifest våren 1980. Samma höst kom LP:n Välfärdsblues (Manifest). I mars 1981 gjorde Kylans Rockorkester sitt hittills enda TV-framträdande, i programmet AB svensk Rock.

Omjusteringar i bandet
Sommaren 1981 slutade basisten Thomas Hellström och ersattes av Torstein Olsén. Hellström var dock basist på singeln "I Lycksele finns ingen hundpsykolog/Tip top" som gavs ut i oktober samma år. Singeln uppmärksammades i Veckorevyn som "veckans singel". I april 1982 släppte Kylans en maxi-EP med fyra låtar; "I väntans tider/Egofil/För evigt fångad/Framtidsman" (Manifest). Under sommaren samma år ersattes Olsen på bas av Gunnar Sandström som därmed gjorde come back i gruppen. I samma veva slutade Torsten Ydén. Med den kvarvarande sättningen spelade man in LP:n Snapshot (Manifest) som släpptes i mars 1983.

Nedlagd verksamhet
Uteblivna kommersiella framgångar, osäkerhet om levnadsförhållanden och framtida bostadsorter var bidragande orsaker till att Kylans Rockorkester bestämde sig för att lägga ner verksamheten 1984. I maj 1984 hölls en bejublad avskedskonsert på krogen Krogen i Umeå, samma ställe där man drygt fem år tidigare fått sitt lokala genombrott. Delar av avskedskonserten sändes i Sveriges Radios P3. Efter det officiella avskedet har Kylans Rockorkester uppstått i olika konstellationer vid skilda tillfällen men alltid med Hansson, Henricsson, Larsson och Uhlin närvarande.

Premiärspelning
I november 2001 var det premiärspelning för den nuvarande sättningen på restaurang O´Learys i Örnsköldsvik. Sommaren 2002 gjordes inspelningar av nyskrivet material i Churh Garden Studios i Örnsköldsvik med sikte på framtida utgivning.

Local Heroes
Sedan Kylans Rockorkester officiellt lagt av och sångaren Robert "Kylan" Larsson flyttat till Gävle bildade de kvarvarande medlemmarna i Umeå gruppen Local Heroes hösten 1984. Då tillkom också Anders Forsberg (f 1957) från den uppmärksammade gruppen Cabazz på keyboard. Local Heroes existerade fram till hösten 1985 då ytterligare ex-kylans medlemmar flyttade från orten. Anders Forsberg har medverkat i de flesta av Kylans Rockorkesters återföreningar och är en associerad gruppmedlem. Han spelar fortfarande med Cabazz.

Historik
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
Våren 1979 spelade Kylans Rockorkester in en demo i Studio Tonkontroll i Örnsköldsvik. Den polskfödde teknikern Andrzej Poniatowski lyckades få två av låtarna utgivna på en singel för det statliga polska skivbolaget Tonpress. Singeln "Frihetsblues/Killarnas fantom" pressades upp i 45 000 exemplar för den polska marknaden.
 
  Kuriosa 1  
     
     
     
 
Några år efter det att singeln "I Lycksele finns ingen hundpsykolog" givits ut så etablerade sig faktiskt en hundpsykolog i Lycksele och var verksam under ett antal år. Sedan flyttades verksamheten till annan ort. De rälsbussar som enligt sången går till staden "istället för tåg" är dock sedan länge nedlagda.
 
  Kuriosa 2  
     
     
     
     
   
En intervju med Kaggen och/av Lester Bangs.
 
  Kuriosa 3  
       
       
    Upp