Havrekaka med äppelpassion

8-10 bitar.

Ingredienser

     1  st springform (ca 24cm i diameter), smord och bröad
   150   g smör, rumsvarmt
     2  dl strösocker
     3  st ägg
     3  st passionsfrukter
     2  dl vetemjöl (120g)
 2 3/4  dl havregryn
     2 tsk bakpulver
 1 1/2  dl honungsyoghurt
   3-4  st äpplen i tunna klyftor
     1 msk strösocker

1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker fluffigt.

2. Tillsätt ett ägg i taget och rör om efter varje ägg. Tillsätt passionsfrukten.

3. Blanda vetemjöl, havregryn och bakpulver. Arbeta in det i smeten tillsammans med yoghurten. Häll smeten i formen och släta till ytan.

4. Stick ned äppelklyftorna i smeten och strö över 1 msk strösocker. Grädda kakan på nedersta falsen ca 55 minuter. Känn med en provsticka att kakan är torr.

Servera kakan ljummen med lättvispad grädde, vaniljsås eller kall som kaka till kaffet.

Vaniljsås

     1  st mjuk vaniljstång
   1+2  dl vispgrädde
     1  dl vatten
     3  st äggulor
     2 msk florsocker

1. Öppna vaniljstången på längden med en vass kniv. Skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Häll på 1 dl vispgrädde och vattnet. Sjud 10 minuter och låt det kallna. Ta upp vaniljstången.

2. Vispa upp äggulorna med florsockret. Koka upp grädd/vattnet. Sänk värmen kraftigt och häll i gulorna under kraftig vispning. Vispa såsen till den tjocknar över svag värme. Ställ såsen i kallt vattenbad och rör i den tills den kallnat.

3. Vispa 2 dl grädde så tjock som du vill ha såsen. Rör ned den i vaniljsåsen. Serveras kall.

(Från Allt om Mat, nummer 14, 2000.)


Senast ändrad den 2000-12-15 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)