Santiagokaka

En mjuk mandelkaka från Santiago de Compostela i Galicien.

Ingredienser till 10 bitar:

  100   g  smör
  200   g  sötmandel
    4  st  ägg
2 1/2  dl  strösocker
  1/2  dl  vetemjöl
           rivet skal av en citron

Garnering:

florsocker

1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Skålla, skala och mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Rör försiktigt ner mandel, mjöl, smör och rivet citronskal. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna och pudra över florsocker.

(Från Allt om Mat, nummer 4, 2008.)


Senast ändrad den 2008-03-07 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)