Till 6 pers.:
350 g rabarber 3/4 dl råsocker 1 tsk potatismjöl 1 st vaniljstång 3 st ägg 1 1/2 dl florsocker 1 1/2 brk mascarponeost (á 250g) 3/4 dl starkt kallt espressokaffe 3/4 dl konjak 15 st savoiardikex
Garnering:
ca 3 msk kakao
1. Ansa och skiva rabarbern. Sjud rabarber och råsocker på svag värme under lock tills det smält samman, ca 5 min. Rör ut potatismjölet i lite vatten. Blanda i redningen, koka upp och ta kastrullen från värmen. Låt kompotten kallna.
2. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Dela äggen och spara vitorna. Vispa äggulor, florsocker och vaniljfrön vitt och pösigt.
3. Vispa försiktigt ner mascarponen till en jämn smet.
4. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd försiktigt ner dem i mascarponekrämen.
5. Blanda espressokaffe och konjak.
6. Täck bottnen på en form, ca 30 cm i diameter, med hälften av savoiardikexen. Droppa över hälften av kaffeblandningen. Bred på hälften av rabarberkompotten och ett lager med mascarponekräm. Upprepa samma sak en gång till: kex, kaffe, kompott och sist ett lager mascarponekräm.
7. Sikta över kakao i ett jämnt lager och låt tiramisun stå övertäckt minst 4 timmar i kylen, men helst över natten så att den blir riktigt saftig. Sikta ev över mer kakao vid servering.
(Från Allt om Mat, Festspecial 2009)