Rabarberkaka med kanel- och hasselnötssmul

En saftig och god kaka med läckert smultäcke, god till kaffestunden eller som dessert.

Kanel- och hasselnötssmul

     1  dl vetemjöl
     1 tsk kanel
   1/2  dl strösocker
 1 1/2  dl hasselnötter (75 g)
   100   g smör

Kaksmet

   175   g smör
 2 1/2  dl strösocker
     2  st ägg
 2 1/2  dl gräddfil
     5  dl vetemjöl (300 g)
     2 tsk vaniljsocker
     1 tsk bakpulver
ca 400   g rabarber

Tillbehör

     vaniljsås

1. Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, kanel och socker i matberedaren. Tillsätt hasselnötterna och kör några sekunder tills nötterna är grovhackade. Tillsätt det kalla smöret i klickar och kör till en grynig massa. Låt stå kallt under tiden kaksmeten görs i ordning.

2. Skölj och ansa rabarbern och skär den i bitar, ca 2 cm långa.

3. Rör smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen och rör ytterligare en stund. Rör ner gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och rör hastigt ner dem i smeten. Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant (26 cm i diameter). Tryck ner rabarberbitarna tätt i smeten.

4. Grädda i nedre delen av ugnen 30 minuter. Smula sedan nötblandningen över ytan och grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills kakan är genomgräddad, känn med sticka. Servera gärna med vaniljsås.

(Från Allt om Mat, nummer 10-11, 2004.)


Senast ändrad den 2004-06-14 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)