Påskrutor

Påskrutorna går utmärkt att baka i förväg och förvara i frysen. De kan också göras som en tårta, behåll då botten hel och spritsa grädde runt kanterna.

Ingredienser till ca 20 bitar:
Botten:

  75  g sötmandel (drygt 1 dl)
  2 st äggvitor
 3/4 dl strösocker
  2 msk kakao

Fyllning:

  2 st äggulor
 1/2 dl strösocker
 1/2 dl vispgrädde
  1 tsk vaniljsocker
 100  g smör

Garnering:

  25  g mörk choklad
  25  g ljus choklad


1. Sätt ugnen på 150°. Mal mandeln i mandelkvarn. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa till en seg massa.

2. Sikta ner kakaon och rör ner den malda mandeln. Bred ut massan till en rektangulär botten, ca 20x25 cm, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Stjälp upp och låt svalna på ett galler.

3. Blanda äggulor, socker, vaniljsocker och grädde i en kastrull. Sjud äggkrämen på medelvärme tills den tjocknat.

4. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Ställ äggkrämen i kylen och låt den svalna tills den stelnat, rör någon gång då och då till en jämn och fin kräm. Bred ut krämen i ett jämnt lager på bottnen.

5. Lägg tårtan i frysen så att äggkrämen stelnar ordentligt innan den skärs upp i små rutor. Smält de båda chokladsorterna i var sin plastpåse i mikrovågsugn eller i en kastrull med varmt vatten. Klipp ett litet hörn i påsarna och ringla över kakbitarna. Förvara i kylen tills chokladen stelnat.

(Från Allt om Mat, nr 6, 2006)


Senast ändrad den 2006-03-30 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)