Paj med nötter

Ingredienser:

Mördeg med mandel:

  125   g  smör
  1/2 tsk  salt
  125   g  skållad, mald mandel
   65   g  florsocker
    1  st  ägg
  250   g  vetemjöl
  250   g  siktat vetemjöl

Fyllning:

    2  dl  rårörssocker, cassonade
1 1/2  dl  sirap
    1  dl  hasselnötskärnor
    1  dl  pistagenötskärnor
    1  dl  valnötskärnor
    1  dl  sötmandel
    2  dl  pinjekärnor
  125   g  osaltat smör
  100   g  mörk choklad av god kvalitet, hackad
    1 msk  strimlat apelsinskal
    2  st  ägg

1. Dag 1: Blanda snabbt och lätt ihop ingredienserna till mördegen utom det siktade mjölet. När degen blandats ordentligt tillsätts det siktade mjölet. Arbeta degen försiktigt. Låt den vila i kyl över natten.

2. Dag 2: Sätt ugnen på 150°. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Klä en pajform i teflon, 24 cm i diameter, med degen. Nagga pajbotten med en gaffel. Ställ pajformen i frysen ca 30 min. Grädda den mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna.

3. Sänk ugnen till 100°. Smält rårörssocker och sirap i en tjockbottnad gryta. Tillsätt alla nötter och kärnor och rosta dem lätt i det varma sockret. Klicka i det kalla smöret under omrörning och låt svalna något. Tillsätt choklad och apelsinskal. Vispa äggen lätt med en gaffel med 1 dl av nötfyllningen till en jämn smet. Blanda ner i resten av nötblandningen och rör ihop.

4. Slå fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 tim. Låt svalna.

Servering: Serveras med lättvispad grädde.

(Från Systembolagets tidning, juli 2007, http://www.systembolaget.se/Applikationer/Recept/Desserter/Pajmednotter.htm)


Senast ändrad den 2008-09-10 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)