Ingredienser:
Mördeg med mandel:
125 g smör 1/2 tsk salt 125 g skållad, mald mandel 65 g florsocker 1 st ägg 250 g vetemjöl 250 g siktat vetemjöl
Fyllning:
2 dl rårörssocker, cassonade 1 1/2 dl sirap 1 dl hasselnötskärnor 1 dl pistagenötskärnor 1 dl valnötskärnor 1 dl sötmandel 2 dl pinjekärnor 125 g osaltat smör 100 g mörk choklad av god kvalitet, hackad 1 msk strimlat apelsinskal 2 st ägg
1. Dag 1: Blanda snabbt och lätt ihop ingredienserna till mördegen utom det siktade mjölet. När degen blandats ordentligt tillsätts det siktade mjölet. Arbeta degen försiktigt. Låt den vila i kyl över natten.
2. Dag 2: Sätt ugnen på 150°. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Klä en pajform i teflon, 24 cm i diameter, med degen. Nagga pajbotten med en gaffel. Ställ pajformen i frysen ca 30 min. Grädda den mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna.
3. Sänk ugnen till 100°. Smält rårörssocker och sirap i en tjockbottnad gryta. Tillsätt alla nötter och kärnor och rosta dem lätt i det varma sockret. Klicka i det kalla smöret under omrörning och låt svalna något. Tillsätt choklad och apelsinskal. Vispa äggen lätt med en gaffel med 1 dl av nötfyllningen till en jämn smet. Blanda ner i resten av nötblandningen och rör ihop.
4. Slå fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 tim. Låt svalna.
Servering: Serveras med lättvispad grädde.
(Från Systembolagets tidning, juli 2007, http://www.systembolaget.se/Applikationer/Recept/Desserter/Pajmednotter.htm)