Nötkaka med apelsin och morot

1 kaka ca 12 bitar

Ingredienser

     6  st ägg
     3  dl strösocker
   300   g fint rivna morötter
           rivet skal av 1 apelsin
   300   g malda hasselnötter
     1  dl vetemjöl, 60 g
     2 tsk bakpulver
     1 msk pressad apelsinsaft

Apelsinglasyr

 2 1/2  dl florsocker
 1 1/2 msk pressad apelsinsaft

Apelsingarnering

           strimlat skal av 1 apelsin
     3 msk pressad apelsinsaft
     3 msk strösocker

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en 24 cm form med löstagbar kant.

2. Separera 5 ägg i gulor och vitor. Vispa äggulor och sista ägget med socker tills det är ljust och pösigt.

3. Rör ned de rivna morötterna och apelsinskalet.

4. Blanda hasselnötter, vetemjöl och bakpulver. Rör ned det i smeten.

5. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt 1 msk pressad apelsin och vispa tills det blir fast skum. Vänd ner dem i smeten.

6. Häll smeten i formen och grädda längst ned på ugnsgallret ca 50 minuter. Täck formen med folie de sista 10 minuterna om ytan verkar mörk.

7. Gör fina strimlor av apelsinskalet med zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla sedan med vass kniv. Koka upp pressad apelsin och strösocker med skalstrimlorna. Koka 5-10 minuter, ta upp skalstrimlorna och koka ev ihop lagen några minuter tills den är seg.

8. Blanda florsocker och pressad apelsin till en glasyr. Tillsätt mer florsocker eller pressad apelsin för att få lagom konsistens.

9. Bred ut glasyren över den avsvalnade kakan och garnera med skalstrimlorna och ev några droppar av den hopkokta lagen.

(Från Allt om Mat, nummer 2, 2000.)


Senast ändrad den 2000-02-11 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)