Ingredienser till 12 bitar:
Botten:
1 dl vetemjöl 1 dl havregryn 1 tsk bakpulver 2 st ägg 1/2 dl strösocker 50 g smält smör
Muscovadomousse:
4 st gelatinblad 1 dl vatten 1 dl mörkt muscovadosocker 4 st äggulor 2 st äggvitor 2 dl vispgrädde
Björnbärsgelé:
3 st gelatinblad 1 pkt frysta björnbär (200g) 2 msk vatten 2 msk strösocker 1 msk Cointreau (kan ersättas med vatten)
1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Blanda vetemjöl, havregryn och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölblandningen och det smälta avsvalnade smöret.
2. Smörj kanten på en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Fäst ett bakplåtspapper i botten och häll ner smeten. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter. Låt svalna.
3. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Värm vatten och muscovadosocker i en kastrull tills sockret löst sig. Vispa ner alla äggulorna på en gång. Låt sedan sjuda försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar.
4. Lyft från värmen. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i äggsmeten. Låt krämen svalna något.
5. Vispa äggvitorna till fast skum och rör ner dem i muscovadokrämen. Vispa grädden och vänd ner den i krämen.
6. Fäst remsor av overheadplast eller bakplåtspapper runt kanten. Häll moussen över bottnen i formen och låt stå kallt att steln i minst 3 timmar.
7. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Koka björnbär, vatten, socker och Cointreau under lock några minuter så att bären mosar sig något. Lyft av från värmen och rör ner gelatinbladen. Låt svalna i en skål i vattenbad under omrörning. Gelén ska ha äggvitekonsistens när den hälls över den kalla moussen. Låt stelna i kyl ca 20 minuter.
8. Vid servering: Lossa formens kant försiktigt och flytta över tårtan på ett fat. Dra försiktigt bort pappret eller plasten från kanterna. Hjälp eventuellt till att lossa tårtans kant från pappret med en tunn kniv.
(Från Allt om Mat, nummer 6, 2005.)