Hallon- och marsipanmuffins

Receptet är anpassat för en plåt med tolv muffinskoppar som var och en rymmer ca 1 dl. Eftersom smeten är relativt tjock så säckar vanliga pappersformar ihop.

* Ingredienser till 12 st:

    5  dl vetemjöl special, 300g
    2  dl strösocker, 170g
    2 tsk bakpulver
  1/2 tsk salt
    1 tsk vaniljsocker
    1  st ägg, lätt vispat
2 1/2  dl mjölk
1 1/2  dl smält smör eller margarin, 130g
några droppar bittermandelolja

Fyllning:

  2 msk hallonsylt
150   g mandelmassa
1/2  dl hackad eller flagad mandel


1. Sätt ugnen på 190°. Rulla mandelmassan så att du får en rulle som är ca 4 cm i diameter. Skär rullen i 24 skivor.

2. Lägg en liten klick hallonsylt (1/2 tsk) på hälften av mandelmasseskivorna. Lägg resterande skivor över dem med hallonsylt och tryck ihop kanterna runt om rundlarna så att det blir tätt.

3. Blanda ihop vetemjöl, socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål.

4. I en annan skål rörs ägg, mjölk, matfett och bittermandelolja tills det är väl blandat.

5. Klicka ner mjölblandningen i äggsmeten. Blanda ihop tills det precis är homogent.

6. Fördela hälften av smeten i 12 muffinsformar. Lägg en mandelmasserundel i varje och klicka på resten av smeten.

7. Strö på hackad eller flagad mandel och grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.


Senast ändrad den 1997-06-06 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)