Mandelmusslor med passionsfyllning

Sylt och grädde är den klassiska fyllningen. Passionsfrukten känns nytt och fräscht!

Deg till ca 35 musslor:

  100   g  sötmandel
    4  dl  vetemjöl (240g)
  200   g  smör, rumsvarmt
    1  dl  strösocker
    1  st  ägg

Fyllning till ca 12 musslor:

  4+1  st  passionsfrukter
    1  dl  vispgrädde
  1/2  dl  florsocker
  100   g  mascarponeost

1. Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Blanda mandel, mjöl, smör och socker, gärna i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och lägg den i kylen ca 1 timme.

2. Sätt ugnen på 200° C. Dela degen i mindre bitar och tryck ut dem i smorda, veckade metallformar. Ställ formarna på plåtar och grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna stå kvar i formarna ca 5 minuter innan de försiktigt knackas ut och får kallna.

3. Fyllning: Halvera och skrapa ur 4 passionsfrukter. Passera kärnorna genom en sil, mät till ca 1/2 dl. Vispa grädden till fast skum tillsammans med florsockret. Vänd i osten och passionsfruktspurén.

4. Halvera 1 passionsfrukt och skrapa ur kärnorna. Fördela passionskrämen i ca 12 mandelmusslor. Garnera med passionsfruktskärnor.

(Från Allt om Mat, Nr 20, 2011)


Senast ändrad den 2012-03-16 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)