Kolapaj med romgrädde

Ingredienser till 10-12 pers:
Pajdeg:

210   g  vetemjöl (3 1/2 dl)
100   g  mjukt smör
  1 msk  olja
  1  st  äggula
  3 msk  kallt vatten
  1 msk  socker
1 pajform med låg kant och löstagbar botten, 28 cm i diameter.

Kolafyllning: *

1 1/2  dl brunt farinsocker
1 1/2  dl ljus sirap
1 1/2  dl vispgrädde
    2 tsk kakaopulver
    1 tsk vaniljsocker
  150   g smör
  100   g grovhackade valnötter (2 dl)

Tillbehör:

  3  dl vispgrädde
  1 msk socker
2-3 msk rom
 12  st valnötskärnor till garnering (40-50 g)

1. Sätt ugnen på 250°. Lägg samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare, monterad med stålkniven. Kör det hela någon minut eller tills du får en sammanhållande, smidig pajdeg som släpper från beredningsskålens botten och kanter.

2. Tryck ut degen till ett heltäckande foder i pajformen. Var noga med att få upp degen ordentligt runt, och en aning över kanten. Nagga pajdegen lätt med en gaffel och grädda den på galler mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt pajskalet svalna.

3. Kolasmeten: Blanda farinsocker, sirap, vispgrädde, kakaopulver och vaniljsocker i en ej för liten kastrull. Koka upp och koka smeten under sporadisk omrörning på medelstark värme ca 10 minuter. Se till att smeten verkligen kokar ordentligt hela tiden.

4. Tag kastrullen från värmen och rör i smöret klickvis. Blanda slutligen i de grovhackade valnötterna. Slå upp kolasmeten i pajskalet, garnera med hela valnötskärnor och låt svalna. Ställ den sedan kallt i kylen.

5. Låt pajen stå minst 2-3 timmar i kylen så att kolasmeten hinner stelna till en lagom kolakonsistens. Lyft bort kanten på pajformen och dela pajen i lämpliga portionsbitar med hjälp av en vass tunnbladig kniv.

6. Vispa grädden och sockret till lagom tjock konsistens och smaka av den med 2-3 msk rom, punsch eller någon lämplig likör som du har hemma. Spritsa eventuellt grädden till små toppar på pajbitarna eller servera den i en skål separat.


Receptet kom från Mikael Rännar.
(Från Allt om Mat, nummer 12, 1996.)
Senast ändrad den 1996-09-27 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)