Kladdkaka deluxe

En riktigt maffig kaka som räcker till många. Låt den gärna kallna före servering.

14-16 bitar:

  120   g  mörk choklad (70%)
  100   g  vit choklad
   75   g  pekannötter
  125   g  smör
    5  dl  ljust muskovadosocker
    1 krm  salt
    1 msk  snabbkaffepulver
    1 msk  vatten
    2 tsk  vaniljsocker
    2  st  stora ägg
    2  dl  vetemjöl (120g)
    2 msk  kakao

Topping:

  150   g  mörk choklad (70%)
    2  dl  ljust muskovadosocker
    2  dl  vispgrädde
    1  dl  mjölk
    1  dl  ljus sirap

Tillbehör:

    eventuellt lättvispad grädde

1. Sätt ugnen på 175° C. Grovhacka de båda chokladsorterna och nötterna. Smält smöret och den mörka chokladen i en kastrull. Låt svalna. Rör sedan i socker, salt och kaffet utrört i vattnet. Tillsätt äggen, ett itaget, och blanda till en jämn smet.

2. Sikta ner mjöl och kakao och rör till en jämn smet. Blanda i den vita chokladen och nötterna. Häll smeten i en smord, mjölad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Känn med en sticka så att kakan fortfarande är lite kladdig i mitten. Låt kallna i formen.

4. Topping: Hacka chokladen. Blanda socker, grädde, mjölk och sirap i en kastrull. Låt koka upp och sedan småputtra tills såsen fått kolabrun färg och har tjocknat, ca 15 minuter.

5. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Låt sedan såsen kallna innan den hälls över kakan. Ställ kakan i kylen till servering. Servera gärna med en klick vispad grädde.

(Från Allt om Mat, Nr 3, 2013)


Senast ändrad den 2013-03-15 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)