14-16 bitar:
120 g mörk choklad (70%) 100 g vit choklad 75 g pekannötter 125 g smör 5 dl ljust muskovadosocker 1 krm salt 1 msk snabbkaffepulver 1 msk vatten 2 tsk vaniljsocker 2 st stora ägg 2 dl vetemjöl (120g) 2 msk kakao
Topping:
150 g mörk choklad (70%) 2 dl ljust muskovadosocker 2 dl vispgrädde 1 dl mjölk 1 dl ljus sirap
Tillbehör:
eventuellt lättvispad grädde
1. Sätt ugnen på 175° C. Grovhacka de båda chokladsorterna och nötterna. Smält smöret och den mörka chokladen i en kastrull. Låt svalna. Rör sedan i socker, salt och kaffet utrört i vattnet. Tillsätt äggen, ett itaget, och blanda till en jämn smet.
2. Sikta ner mjöl och kakao och rör till en jämn smet. Blanda i den vita chokladen och nötterna. Häll smeten i en smord, mjölad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Känn med en sticka så att kakan fortfarande är lite kladdig i mitten. Låt kallna i formen.
4. Topping: Hacka chokladen. Blanda socker, grädde, mjölk och sirap i en kastrull. Låt koka upp och sedan småputtra tills såsen fått kolabrun färg och har tjocknat, ca 15 minuter.
5. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Låt sedan såsen kallna innan den hälls över kakan. Ställ kakan i kylen till servering. Servera gärna med en klick vispad grädde.
(Från Allt om Mat, Nr 3, 2013)