Clementinpaj med pinjenötter

Clementinerna kokas länge med skalet kvar och mixas sedan, vilket ger pajfyllningen en fyllig god smak.

Till 12 bitar:

  4-5  st  clementiner
  500   g  mandelmassa
   50   g  smör, rumsvarmt
    4  st  ägg
    2 msk  vetemjöl
   50   g  pinjenötter

Pajdeg:

  100   g  smör
    2  dl  florsocker
3 1/2  dl  vetemjöl (210g)
  1/2 tsk  vaniljsocker
    1 krm  salt
    1  st  ägg

Garnering:

    florsocker

Tillbehör:

    vaniljglass eller lättvispad grädde

1. Skölj clementinerna noga i ljummet vatten och tag bort blomfästena. Lägg dem, med skal, i en stor kastrull med vatten. Koka clementinerna under lock ca 2 timmar.

2. Pajdeg: Skär smöret i tärningar och blanda med florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 1 timme.

3. Sätt ugnen på 200° C. Halvera clementinerna. Peta ur kärnorna och mixa clementinerna (med skalet kvar) grovt i en matberedare. Finriv mandelmassan och blanda med smör, ägg och de mixade clementinerna. Vänd i mjölet. Lägg fyllningen i pajskalet, jämna till ytan och strö över pinjenötterna.

4. Grädda mitt i ugnen 40-45 minuter, tills pajen är gyllenbrun och fyllningen har stannat. Låt pajen svalna. Pudra över florsocker. Servera med glass eller lättvispad grädde.

(Från Allt om Mat, Nr 2, 2014)


Senast ändrad den 2014-02-07 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)