Till 12 bitar:
4-5 st clementiner 500 g mandelmassa 50 g smör, rumsvarmt 4 st ägg 2 msk vetemjöl 50 g pinjenötter
Pajdeg:
100 g smör 2 dl florsocker 3 1/2 dl vetemjöl (210g) 1/2 tsk vaniljsocker 1 krm salt 1 st ägg
Garnering:
florsocker
Tillbehör:
vaniljglass eller lättvispad grädde
1. Skölj clementinerna noga i ljummet vatten och tag bort blomfästena. Lägg dem, med skal, i en stor kastrull med vatten. Koka clementinerna under lock ca 2 timmar.
2. Pajdeg: Skär smöret i tärningar och blanda med florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200° C. Halvera clementinerna. Peta ur kärnorna och mixa clementinerna (med skalet kvar) grovt i en matberedare. Finriv mandelmassan och blanda med smör, ägg och de mixade clementinerna. Vänd i mjölet. Lägg fyllningen i pajskalet, jämna till ytan och strö över pinjenötterna.
4. Grädda mitt i ugnen 40-45 minuter, tills pajen är gyllenbrun och fyllningen har stannat. Låt pajen svalna. Pudra över florsocker. Servera med glass eller lättvispad grädde.
(Från Allt om Mat, Nr 2, 2014)