Ingredienser
2 msk smör 2 dl vetemjöl (120g) 2 dl havregryn 1/2 dl kakao 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 1 dl strösocker 1 st ägg 1/2 dl filmjölk
Kräm
1 dl naturell färskost, t ex kesella 1 msk florsocker 1/2 msk konjak
1. Sätt ugnen på 225°. Smält smöret och låt det svalna något.
2. Blanda mjöl, havregryn, kakao, bakpulver, vaniljsocker och strösocker.
3. Vispa ihop ägg, filmjölk, och smör. Häll det i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Rulla ut degen till två längder, lika långa som en plåt. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
5. Grädda dem i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut och skär längderna med tandad kniv i sneda bitar.
6. Lägg skorporna med snittytan upp och grädda dem ca 5 minuter till.
7. Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt. Låt skorporna stå kvar någon timme.
8. Rör ihop färskost, florsocker och konjak. Låt krämen stå i kylen minst 1 timme att mogna.
(Från Allt om Mat, nummer 6, 2000.)