Till 8-10 bitar:
100 g mörk choklad (70%) 125 g smör 4 st ägg 1 1/2 dl strösocker 1 dl vetemjöl 1 1/2 dl kakao 1 tsk bakpulver
Chokladfudge:
100 g mörk choklad (70%) 2 dl vispgrädde 2 dl strösocker 2 msk ljus sirap
Mascarponekräm:
250 g mascarpone 2 msk crème fraiche 1 tsk snabbkaffe, espresso 1 msk florsocker
Garnering:
havssalt, fleur de sel
1. Kaka: Sätt ugnen på 175° C. Täck botten och kanter på en form, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
2. Bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten. Vänd ner mjölet tillsammans med smörsmeten. Rör försiktigt tills allt är blandat.
3. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter. Kontrollera med en sticka, kakan är färdig när stickan inte är kladdig. Låt svalna.
4. Ta kakan ur formen och dela den till två bottnar med hjälp av en sytråd eller en vass kniv. Lägg försiktigt överdelen på ett fat.
5. Chokladfudge: Bryt chokladen i bitar. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka i 15-20 minuter. Ta av från värmen och blanda ner chokladen. Rör tills den smält. Sjud krämen ytterligare ca 10 minuter.
6. Mascarponekräm: Rör ihop mascarpone och crème fraiche. Vispa med elvisp så den blir luftig. Blanda ner kaffepulver och florsocker. Bred mascarponefyllningen på överdelen. Lägg den andra över.
7. Häll över och bred chokladfudge över kakan. Strö havssalt över.
(Från Allt om Mat, Nr 14, 2013)