Chokladkaka

Den här maffiga chokladkakan blir bäst om den får stå svalt ett dygn innan den serveras.

Till 14-16 bitar:
Kaka

  200   g  smör
  100   g  mörk choklad (70%)
    2  st  ägg
1 3/4  dl  strösocker
    2  dl  vetemjöl
    2 tsk  bakpulver
    2 tsk  vaniljsocker

Glasyr:

    2 msk  snabbkaffepulver
  3/4 msk  vatten
   50   g  smör
  100   g  mörk choklad (70%)
    2 msk  chokladkross eller finhackad choklad

1. Sätt ugnen på 175° C. Låt smör och choklad smälta över vattenbad eller i en kastrull på låg värme. Rör om sparsamt.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda ner den smälta chokladblandningen.

3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner lite i taget i smeten.

4. Fördela smeten i en smord och mjölad form som rymmer ca 1,2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.

5. Låt kakan svalna ca 20 min. Stjälp upp den och låt den kallna.

6. Rör ut snabbkaffepulvret med vatten i en kastrull. Lägg i smör och choklad och smält på låg värme till en jämn chokladsmet. Skeda smeten över kakan och strö på chokladkross.

(Från Allt om Mat, Grillspecial, 2009)


Senast ändrad den 2009-11-27 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)