Till 14-16 bitar:
Kaka
200 g smör 100 g mörk choklad (70%) 2 st ägg 1 3/4 dl strösocker 2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker
Glasyr:
2 msk snabbkaffepulver 3/4 msk vatten 50 g smör 100 g mörk choklad (70%) 2 msk chokladkross eller finhackad choklad
1. Sätt ugnen på 175° C. Låt smör och choklad smälta över vattenbad eller i en kastrull på låg värme. Rör om sparsamt.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda ner den smälta chokladblandningen.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner lite i taget i smeten.
4. Fördela smeten i en smord och mjölad form som rymmer ca 1,2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
5. Låt kakan svalna ca 20 min. Stjälp upp den och låt den kallna.
6. Rör ut snabbkaffepulvret med vatten i en kastrull. Lägg i smör och choklad och smält på låg värme till en jämn chokladsmet. Skeda smeten över kakan och strö på chokladkross.
(Från Allt om Mat, Grillspecial, 2009)