Ingredienser till 12-13 st:
1 st gelatinblad 12-13 st smörgåsrån 1 dl äggvitor (3-4 st) 1 dl socker 1 tsk vaniljsocker
Garnering:
175 g mörk blockchoklad 1 msk olja
1. Börja med att lägga gelatinbladet i rikligt med kallt vatten en stund.
2. Dela rånen mitt itu eller ta med ett vasst mått ut runda plattor ca 6 cm i diameter.
3. Vispa vitorna med socker och vaniljsocker helst med elvisp eller dylikt till vitt, pösigt och fast skum.
4. Krama vattnet ur gelatinbladet. Lägg det i en kastrull och smält det över svag värme eller i mikrovågsugnen.
5. Häll gelatinlösningen i en tunn stråle i äggvitesmeten. Vispa kraftigt under tiden och fortsätt sedan vispningen tills smeten är tjock och porös. Spritsa eller klicka ut den på rånen. Lägg bollarna på galler och låt dem torka i ca 2 timmar.
6. Smält blockchokladen med oljan i en liten skål i vattenbad. Doppa bollarna snabbt i den smälta chokladen. Ställ dem sedan kallt att stelna. Efter 1-2 timmar är de färdiga att avnjutas.