Chokladbollar

* Ingredienser till 12-13 st:

    1  st gelatinblad
12-13  st smörgåsrån
    1  dl äggvitor (3-4 st)
    1  dl socker
    1 tsk vaniljsocker

Garnering:

175   g mörk blockchoklad
  1 msk olja


1. Börja med att lägga gelatinbladet i rikligt med kallt vatten en stund.

2. Dela rånen mitt itu eller ta med ett vasst mått ut runda plattor ca 6 cm i diameter.

3. Vispa vitorna med socker och vaniljsocker helst med elvisp eller dylikt till vitt, pösigt och fast skum.

4. Krama vattnet ur gelatinbladet. Lägg det i en kastrull och smält det över svag värme eller i mikrovågsugnen.

5. Häll gelatinlösningen i en tunn stråle i äggvitesmeten. Vispa kraftigt under tiden och fortsätt sedan vispningen tills smeten är tjock och porös. Spritsa eller klicka ut den på rånen. Lägg bollarna på galler och låt dem torka i ca 2 timmar.

6. Smält blockchokladen med oljan i en liten skål i vattenbad. Doppa bollarna snabbt i den smälta chokladen. Ställ dem sedan kallt att stelna. Efter 1-2 timmar är de färdiga att avnjutas.


Senast ändrad den 1997-03-03 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)