Tårtan håller sig fint i frysen.
Tina i kylen.
Tårtan kan serveras direkt när den tinat, men smakerna kommer
fram bäst om den är rumstempererad.
Till 12 bitar:
400 g mandelmassa 1 st ägg 2 st äggvitor
Fyllning:
2 st äggulor 1 1/2 dl florsocker 100 g mjukt smör 2 msk kakao 2 tsk pulverkaffe 2 tsk varmt vatten 1 tsk vaniljsocker 2 tsk arrak hushållsarom (mängd??, jag använde 2 krm) 1 krm salt
Garnering:
100 g mörk choklad (70%) 1 msk raps- eller solrosolja 100 g grön marsipan flagad choklad eller chokladkaffebönor
Tillbehör:
cappochinoglass, vaniljglass eller vispad grädde
1. Sätt ugnen på 200°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm. Riv mandelmassan grovt. Tillsätt ägg och äggvitor och vispa ihop. Fördela smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Lossa kakan från formen och låt kallna på galler.
2. Fyllning: Blanda alla ingredienser i en skål och vispa luftigt ca 3 min. Bred fyllningen jämnt över kakan och lägg i frysen ca 15 min för att stelna.
3. Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad eller mikrovågsugnen. Blanda med oljan och bred den över kakan. Kyl kakan igen medan garneringen förbereds.
4. Kavla ut marsipanen mellan två ark plastfolie. Sporra remsor av marsipanen och fäst dem runt kanten på kakan. Garnera med kaffebönor.
5. Servera tårtan med glass eller vispad grädde. Skär med vass kniv för att få snygga bitar.
(Från Allt om Mat, nummer 17, 2007.)