Chokladbiskvitårta

mmm Tårtan håller sig fint i frysen. Tina i kylen. Tårtan kan serveras direkt när den tinat, men smakerna kommer fram bäst om den är rumstempererad.

Till 12 bitar:

  400   g  mandelmassa
    1  st  ägg
    2  st  äggvitor

Fyllning:

    2  st  äggulor
1 1/2  dl  florsocker
  100   g  mjukt smör
    2 msk  kakao
    2 tsk  pulverkaffe
    2 tsk  varmt vatten
    1 tsk  vaniljsocker
    2 tsk  arrak hushållsarom (mängd??, jag använde 2 krm)
    1 krm  salt

Garnering:

  100   g  mörk choklad (70%)
    1 msk  raps- eller solrosolja
  100   g  grön marsipan
           flagad choklad eller chokladkaffebönor

Tillbehör:

           cappochinoglass, vaniljglass eller
           vispad grädde

1. Sätt ugnen på 200°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm. Riv mandelmassan grovt. Tillsätt ägg och äggvitor och vispa ihop. Fördela smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Lossa kakan från formen och låt kallna på galler.

2. Fyllning: Blanda alla ingredienser i en skål och vispa luftigt ca 3 min. Bred fyllningen jämnt över kakan och lägg i frysen ca 15 min för att stelna.

3. Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad eller mikrovågsugnen. Blanda med oljan och bred den över kakan. Kyl kakan igen medan garneringen förbereds.

4. Kavla ut marsipanen mellan två ark plastfolie. Sporra remsor av marsipanen och fäst dem runt kanten på kakan. Garnera med kaffebönor.

5. Servera tårtan med glass eller vispad grädde. Skär med vass kniv för att få snygga bitar.

(Från Allt om Mat, nummer 17, 2007.)


Senast ändrad den 2007-10-19 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)