Ingredienser till 1 kaka:
200 g smör 200 g mörk eller vit blockchoklad av god kvalitet 4 st ägg 2 1/2 dl strösocker 2 1/2 dl vetemjöl (150 g) 1 tsk kanel 1 tsk bakpulver 2 st äpplen 1/2 dl grovt hackade valnötter
Tillbehör:
lättvispad grädde (gärna smaksatt med lite calvados eller konjak)
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
2. Smält smöret i en kastrull. Ta den från spisen och lägg i chokladen i bitar. Rör sakta tills den smälter.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölet blandat med kanel och bakpulver. Rör ner chokladsmöret.
4. Häll smeten i formen. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Stick ner dem i smeten. Strö över valnötterna.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter för den mörka chokladen och 50-60 minuter för den vita. Den ska vara lite lös inuti. Lägg gärna över lite folie mot slutet på den ljusa kakan.
6. Låt kakan kallna och stå i kylen för serveringen.