Chokladäppelkaka

Det här är egentligen recept på två äppelkakor. Den ena med vit choklad och den andra med mörk. Den ljusa kakan smakar inte lika mycket choklad som den mörka men den får en krämig och fin konsistens. Av någon anledning tar den längre tid i ugnen. Servera med lättvispad grädde, gärna smaksatt med lite calvados eller konjak. Varje kaka räcker till ca 12 bitar.

Ingredienser till 1 kaka:

   200   g smör
   200   g mörk eller vit blockchoklad av god kvalitet
     4  st ägg
 2 1/2  dl strösocker
 2 1/2  dl vetemjöl (150 g)
     1 tsk kanel
     1 tsk bakpulver
     2  st äpplen
   1/2  dl grovt hackade valnötter

Tillbehör:

lättvispad grädde
(gärna smaksatt med lite calvados eller konjak)

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

2. Smält smöret i en kastrull. Ta den från spisen och lägg i chokladen i bitar. Rör sakta tills den smälter.

3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölet blandat med kanel och bakpulver. Rör ner chokladsmöret.

4. Häll smeten i formen. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Stick ner dem i smeten. Strö över valnötterna.

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter för den mörka chokladen och 50-60 minuter för den vita. Den ska vara lite lös inuti. Lägg gärna över lite folie mot slutet på den ljusa kakan.

6. Låt kakan kallna och stå i kylen för serveringen.


Senast ändrad den 1998-10-23 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)