Choklad- och Hasselnötstårta

En chokladtårta med smak av apelsin och nötter med en underbar chokladglasyr. Det går bra att bara ta en spritsort i glasyren. Tårtan bör helst stå till sig minst 12 timmar i kylskåp.

Ingredienser till 1 tårta, 10-12 bitar:

150   g  hasselnötter
 30   g  vetemjöl
180   g  smör
180   g  mörk choklad
  4  st  ägg
  2  dl  strösocker
  1 krm  salt
         finrivet skal av 1 apelsin

Glasyr:

    1  dl  vispgrädde
  180   g  mörk choklad
1 1/2 tsk  vit sirap eller honung
    1 tsk  brandy
  1/2 tsk  Grand Marnier eller Cointreau

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, 24 cm.

2. Rosta hasselnötterna i ugnen ca 10 minuter.

3. Gnid av så mycket som möjligt av skalet.

4. Kör 120 g av hasselnötterna (spara resten till garnering) med mjölet i matberedare tills de är finhackade.

5. Smält smör och choklad i mikrovågsugn eller över vattenbad.

6. Separera äggen. Det får inte komma någon äggula i äggvitan; då går den inte att vispa. Vispa äggulorna med 1 dl av sockret tills de är porösa. Häll i choklad- och smörblandningen. Rör ned hasselnötsmjölet, salt och apelsinskal.

7. Häll äggvitorna i en ren stor skål. Vispa dem till ett mjukt skum så att äggvitan formas till en spetsig droppe när du lyfter upp vispen. Tillsätt resten av sockret mycket lite åt gången och vispa väl efter varje gång. Fortsätt vispa tills äggvitan är tjock och glansig.

8. Tillsätt den i två omgångar i chokladsmeten till en jämn smet.

9. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 45 minuter. Känn med sticka. Den ska vara torr. Låt kakan kallna helt innan du glaserar den.

10. Hetta upp grädden och ta av den precis innan den kokar. Bryt ned chokladen i grädden. Rör tills den smält. Rör ned sirap och sprit. Låt glasyren svalna en halvtimme innan du häller och breder ut den på den upp och nedvända kakan. Garnera till sist med nötterna.

(Från Allt om Mat, nummer 3, 1998.)


Senast ändrad den 1998-02-06 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)