Äppelmuffins

Som små äppelkakor är de saftiga och goda muffinsen.

* Ingredienser till 12 - 15 st:

  100   g smör
    2  dl mörk sirap
    1  st ägg, stort
finrivet skal av 1 citron
  3/4  dl creme fraiche
    4  dl vetemjöl (240g)
  1/2 tsk bakpulver
  1/2 tsk vaniljsocker
  2-3  st äpplen

Till servering:

creme fraiche
rivet citronskal


1. Sätt ugnen på 200°. Rör smör och sirap till en jämn smet. Tillsätt ägget och rör ytterligare någon minut. Tillsätt citronskal och creme fraiche. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten.

2. Klicka smeten i muffinsbleck, smörj först eller sätt i vanliga pappersformar. Stora muffinsformar går också bra att använda. Skär äpplena i klyftor och lägg dem försiktigt på smeten.

3. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter, den längre tiden för större formar. Servera med en klick creme fraiche och garnera med rivet citronskal.

(Från Allt om Mat, nummer 15, 2004.)


Senast ändrad den 2004-09-15 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)