Ingredienser till ca 12 bitar:
2 st ägg 1 1/2 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 150 g smör, rumsvarmt 3 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 1 krm mald kardemumma 50 g mandelmassa 3-4 st äpplen 1/2 citron, rivet skal och saft 1 dl mandelspån
Tillbehör:
Lättvispad grädde eller vaniljglass
1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Blanda i smör och mjölet blandat med bakpulver och kardemumma.
2. Riv mandelmassan och äpplena grovt på rivjärn och blanda ner i smeten. Tillsätt citronsaft och finrivet skal. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över mandelspån.
3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera kakan lätt avsvalnad med lättvispad grädde eller glass.
(Från Allt om Mat, nummer 2, 2007.)