Äppel- och mandelkaka

Äppelkaka är gott året om, särskilt denna som får en extra lyxig smak av mandelmassa, citron och kardemumma. Välj ett syrligt äpple för bästa resultat. Kakan är god både som dessert, gärna med ett glas dessertvin, och till kaffe och te.

Ingredienser till ca 12 bitar:

    2  st  ägg
1 1/2  dl  strösocker
    2 tsk  vaniljsocker
  150   g  smör, rumsvarmt
    3  dl  vetemjöl
    1 msk  bakpulver
    1 krm  mald kardemumma
   50   g  mandelmassa
  3-4  st  äpplen
  1/2      citron, rivet skal och saft
    1  dl  mandelspån

Tillbehör:

Lättvispad grädde eller vaniljglass

1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Blanda i smör och mjölet blandat med bakpulver och kardemumma.

2. Riv mandelmassan och äpplena grovt på rivjärn och blanda ner i smeten. Tillsätt citronsaft och finrivet skal. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över mandelspån.

3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera kakan lätt avsvalnad med lättvispad grädde eller glass.

(Från Allt om Mat, nummer 2, 2007.)


Senast ändrad den 2007-02-09 av Mikael Rännar (mr@cs.umu.se)