Klot Klotkast Boule Pétanque Klot i hand

---

BSN-Logo

Jag började under 1994 att spela boule, eller pétanque som det borde heta eftersom det är den variant av boule som spelas i Sverige. Jag är medlem i en förening här i Umeå som heter BS Nordboulen. Jag var med i distriktsstyrelsen (Norra Sveriges Bouleförbund) perioden 1997-2005 (de sista 5? åren som ordförande). Lite resultat och information från Norra Sveriges Bouleförbund.

Svenska bouleförbundet bildades 1977, upptogs i Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal (FIPJP) 1980 och i Sveriges riksidrottsförbund 1987.

Nu under vintersäsongen tränar och spelar vi i Umeå Boulehall (belägen på gamla I20 och drivs av Umeå Bouleallians) måndagar klockan 19:00, onsdagar klockan 19:00 och lördagar klockan 10:00. Alla är välkomna att prova på.
---

Spelet

I boule spelar man antingen tre mot tre (trippel), två mot två (dubbel) eller en mot en (singel). I trippel har varje spelare två klot. I dubbel och singel har man tre klot var. Kloten är av metall och man spelar normalt på grus (eller jord).

Spelet går ut på att placera sina metallklot så nära en liten målkula av trä (lillen) som möjligt. Man får poäng för de klot det egna laget placerat närmare lillen än motståndarnas bästa klot.

Pétanquespelet börjar genom att man lottar om vem som ska kasta lillen. En spelare i det lag som vann lotten ritar en ring (35-50 cm i diameter) med plats för båda fötterna en meter in på banan. Från den ringen spelas resten av omgången. Den spelare, eller det lag, som kastat ut lillen, 6 - 10 meter från ringen, spelar också första klotet. Sedan motståndaren kastat ett klot är det alltid laget som inte är närmast lillen som spelar tills man tar ledningen eller kloten är slut. Då är det det andra lagets tur. I vilken ordning man spelar sina klot inom laget avgör man själv. Det finns alltså ingen speciell turordning.

När alla spelare spelat sina klot är omgången slut och man räknar ihop poängen innan nästa omgång börjar. Det lag som fick poäng i omgången gör en ny ring och kastar ut lillen igen. Först till 13 vinner.

Det finns naturligvis en massa regler som måste följas vid tävlingsspel. Man kan läsa mer om reglerna i på Svenska bouleförbundets sida med regler och bestämmelser.

Skjuta och lägga

När du försöker kasta ditt klot så nära lillen som möjligt kallas det att du lägger. När man lägger brukar man antingen stå upp, med lätt böjda ben, eller sitta ner på huk. Man kan välja att kasta med hög båge och nedslaget nära lillen (plombering) eller att rulla klotet fram mot lillen. Skickliga läggare låter underlaget och den tänkta nedslagsplatsen avgöra hur kastet ska utföras.

Ganska ofta är det bättre att skjuta än att lägga. Att skjuta betyder att du försöker träffa motståndarens klot med ditt eget klot. Då man skjuter blir resultatet i regel bäst om man står med lätt böjda ben och pendlar med armen i en mjuk rörelse. Som skytt försöker man som regel att träffa motståndarens klot utan att det egna klotet slår i marken först. Om du träffar riktigt rent kommer ditt skytteklot att byta plats med det klot du träffade, det kallas carreau.

SpelareBoule på WWW



Du är besökare nummer [CGIWrapper:] System error: execv() failed sedan 2000-04-21.
Senast ändrad 2006-01-04 av Mikael Rännar