Rabarberkaka med mandelglasyr
Läcker
saftig rabarberkaka att servera till kaffe.
Bakas i rund form, 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Kläm gärna
fast ett bakplåtspapper i botten på formen!
[Dubbel mängd till långpanna]
Ingredienser
Kaksmet:
- 175 g smör
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 1/2 dl gräddfil
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- ca 400 g rabarber
Mandelglasyr:
- 100 g smör
- 75 g mandelspån [finhackad mandel]
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
- 1 msk vaniljsocker
Gör så här:
- Rör smör och socker ljust och pösigt.
- Tillsätt äggen och rör ytterligare en stund.
- Rör ner gräddfilen.
- Blanda de torra ingredienserna och rör hastigt ner dem i smeten.
- Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar
kant, ca 26 cm i diameter.
- Skölj och ansa rabarbern. Skär den i bitar, ca 2-3 cm långa.
- Tryck ner rabarberbitarna tätt i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 45 minuter.
Under tiden kokas Glasyren.
- Blanda alla ingredienserna, utom vaniljsockret, till mandelglasyren i en
kastrull.
- Låt det sjuda någon minut under omrörning.
- Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret.
Bred mandelglasyren över ytan och grädda i ytterligare ca 15 minuter.
Servera eventuellt vaniljglass eller lättvispad grädde till.