Umu logo Umeå universitet
Teknisk- naturvetenskaplig fakultet
Institutionen för datavetenskap
KURSVÄRDERING

Webbutveckling med Java, JSP och Web Services VT-08

(5DV093)


Om kursen
Vad var bra på kursen?

>>Mycket lärorika laborationer.
>>Jag gillade att labbarna byggde på varandra. Det blev lite lappa och laga sin kod från föregående labbar, men jag antar att det är så det ser ut i den verkliga världen också.
>>Man lärde sig mycket. Bra disponering av hur mycket fokus som las på varje moment osv.
>>Det var bra att litteraturen, föreläsningarna och exempelen gick att nå via internet.
>>Att man fick en inblick i hur serverside web programering fungerar i och med jspn.
>>ja. att vi kom i gång med apache server och jsp script. Att vi lärde oss att skapa Java paket separat som sedan länkas in via en given sökväg. m.m.
>>Labbarnas svårighetsgrad.
>>De praktiska uppgifterna hade en genomgående röd linje som man kunde följa. Att bygga upp något från grunden och gradvis öka på svårighetsgraden genom att lägga till mer funktioner tycker jag är ett koncept som fungerar. Kursen ger också direkta praktiska kunskaper om något som man kan tillämpa direkt utan att behöva gå extra kurser.
>>Föreläsaren var engagerad. Ämnet var intressant
>>Bra innehåll!
>>Att man gick igenom något som är högaktuellt inom mjukvarubranchen idag. Hjälpen från lärarna var mycket bra.
BLANK 0

Vad hade kunnat vara bättre på kursen? Berätta gärna hur det skulle kunnas göra bättre och varför det inte var bra.

>>Utvecklingsmiljön kunde nog ha testats lite mer...
>>Web Services labben var underlig. Det var svårt att förstå sig på wsdl filerna och få det hela att fungera.
>>Det hade kanske varit bra om man fått lite bättre förståelse för hur man satte upp labbmiljön. Det var mycket "magi" i bakgrunden. Särskilt på sista labben.
>>Det hade varit bra om alla laborationspecifikationer varit färdiga innan juliuppehållet. Då hade man kunnat hålla tempot uppe och gjort klart alla laborationer i ett svep.
>>webbservice delen blev lite påklistrad, det är nog en sak man kan gå igenom men det blev lite för översiktligt.
>>web services var intressant, men det var rätt så svårt att komma igång. Exemplen som kom ut efter ett tag var till stor hjälp. De skulle ha funntis redan från början av labben.
>>Lättare miljö att arbeta med. Var svårt och krångligt att förstå hur det fungerade och det känns inte som om jag har kunskapen om hur jag sätter upp en webservice själv. Plus att miljön tog väldigt mycket plats på användaren. Var även lite jobbigt att alla labbar byggde på varandra vilket gjorde att jag fick sitta och bygga om vissa delar för att kunna använda tex taglib. Svårt att veta vad som krävdes för att få vg på en labb. På något sätt borde det framgå i specen och kanske få feedback på labben om vad som saknades för att få vg.
>>Web Service-delen kändes som ett litet frånsteg från de övriga delarna. Visserligen kan jag förstå om det tillämpas mer och mer att man går igenom och andvänder sig av det men det blev inte lika hands-on som de tidigare kunskaperna har varit. Kanske hade det varit bättre att relatera det till en verklig funktion som tex http://api.google.com/GoogleSearch.wsdl eller en annan lokal Web Service.
>>Custom-taggarna Laboration 3 kändes något konstruerade. Det borde gå att göra taggar som är lite mer ”naturliga”. Jag tycker att fokus på taggarna ska ligga i att de ska vara användbara på flera sidor och ska ersätta jsp-kod. Inloggningstaggarna används troligtvis bara på en sida eller ett ställe. HTTPS-taggen och Require-authentication taggen finns det Föreläsningen om Best Practices kunde utnyttjat tiden lite bättre. Det blev rätt komprimerat innehåll. Labrättningen skulle kunna vara något snabbare, fast det var ändå acceptabelt.
>>Det kändes som att labbarna ofta var för vagt och ogenomtänkt specade. Speciellt då de byggde på varnandra vilket man inte visste, det är lätt hänt att man målar in sig i ett hörn.
>>Fler exempel och instuderingsmaterial.
BLANK 0

Vad hade du velat se mer av?

>>Kanske mer om databaser och hur man ansluter till en databas från java.
>>-
>>Mer designpatterns och användning av dessa.
>>Funktioner och samband mellan relativa databaser och JDBC. Hur man kopplar samman t.ex. en MySQL-databas med sin hemsida via JDBC för att kunna lagra data i den. Dessutom kanske en lite djupare titt på EJB:s, en labb där man skulle göra en hade varit intressant.
>>Kanske lite mer ren Servlet. Som det var nu så doldes nästan alltig av JSP.
>>Hur man strukturerar upp allt i ett större projekt, iaf så man fick en ide om det blir i en större skala.
>>Kurslitteratur och användandet av färdiga implementationer.
BLANK 4

Vad hade du velat se mindre av?

>>Magiska script. Det var mycket som hände utan att man förstod varför. Det känns inte riktigt som om man skulle kunna sätta upp en server hemma om man skulle vilja. Fast utan dessa script skulle det bli stört omöjligt att komma igång, så det är knivigt.
>>-
>>Inget direkt sådär. WSDL:n var mycket mer avancerad än de övriga uppgifterna men den var givande och jag tycker därför att en liknande borde vara med på framtida kurser. Vi hade en genomgång av CSS och XHTML i början som kändes lite orelaterat senare på kursen.
>>Det är mycket svårt att ta upp relationsdatabaser på så kort tid. För mig personligen var det inget problem pga att jag har erfarenhet av det.
>>Sista labben, det gick inte ens att få ett exempel att fungera på flera dars testande, man vill ju kunna jobba med labben, inte behöva ge upp pga att miljön är så besvärlig.
>>Kodande av gränssnitt.
BLANK 5
Övriga synpunkter
Vilka ytterligare synpunkter har du på kursen?


>>Inga direkta synpunkter. Kursen var bra, man lärde sig mycket.
>>i stort en bra kurs, lite tydligare labbspecar hade inte skadat dock ej heller en labbmiljö som gick snabbare att starta om (ca 30 sekunder är länge)
>>Tack till Emanuel och P-O för bra stöd när jag kom med frågor.
>>Den hittils mest direkta och klara kursern om kunskaper som kan appliceras direkt utan vidare omsvep. Den här kursen borde ingå i ett program, kanske med ännu mer överblick på andra språk som .asp och ev .php.
>>Thats it...
BLANK 6


Ansvarig: Kursutvärderingsadmin. (kursv@cs.umu.se)
Institutionen för Datavetenskap
Umeå universitet
Senast ändrad: October 5, 2006