5.2.2 - Minnestyper

Det finns många olika typer av minne och inlärning. Man pratar om semantiskt, implicit, procedurellt, prospektivt och episodiskt minne.

Semantiskt minne är den del av långtidsminnet som lagrat information om omvärlden, inklusive språket. Lite löst kan man säga att det är vår encyklopedi och ordbok.

Implicit minne är minnen om saker vi själva inte vet att vi minns. Med andra ord kan inlärning ske utan att vårt medvetande registrerar detta. Ofta kontrasteras detta med explicit minne, där vårt medvetande registrerar inlärningen. Implicit minne och kunskap kan vara ytterst besvärligt för en systemutvecklare. Det kan vara så att systemutvecklaren, trots intervjuer, går miste om kritisk kunskap som alla framtida användare besitter, och då är det svårare att göra ett bra, anpassat gränssnitt. En metod som kan avhjälpa detta till synes bisarra problem är etnografi.

Procedurellt minne syftar till kunskapen att göra saker med kroppen. Att cykla och simma är typiska procedurer som kan finnas lagrade i minnet. Procedurell kunskap fungerar misstänkligen lite annorlunda än de andra. Den verkar vara mindre känslig för glömska.

Prospektivt minne är långtidsminne för saker som man ska göra i framtiden. Att komma ihåg att komma ihåg. Prospektivt minne är starkt kopplad till motivation, vilket är att tänka på. Hur mycket motivation kan man förvänta sig för olika saker som bara berör gränssnittet och inte innehållet?

Episodiskt minne är långtidsminne för personligt upplevda händelser.

Alla dessa typer ger upphov till olika typer av kunskap som man kan utnyttja i ett gränssnitt. Procedurell kunskap verkar vara svårare att glömma bort än semantiskt minne. Då kan det vara lämpligt att se till att en användare får nyttja likartade procedurer för likartade funktioner